ORION project
Met een multidisciplinaire aanpak wil het grensoverschrijdende ORION-project de kwaliteit van aquatische ecosystemen in het stroomgebied van de Maas in kaart brengen en voorspellen. Hiervoor worden diverse invloeden op deze natuurlijke milieus onderzocht, zoals chemische en microbiologische vervuiling (bacteriën, virussen, antibioticaresistentie), in de context van klimaatsverandering. Door deze milieus te bestuderen en te monitoren, wil het project de effecten van vervuiling voorspellen (beoordeling van kwetsbaarheid en veerkracht) en bijdragen aan maatregelen voor een duurzaam beheer van aquatische ecosystemen.
De vier belangrijkste doelstellingen van het project zijn:
- Het verzamelen van gegevens voor een ruimtelijke en temporele analyse en het modelleren van de belasting en effecten op waterlichamen.
- Het uitvoeren van microbiologische en chemische analyses van de waterkwaliteit.
- Het beoordelen van de ecotoxicologische status van waterlichamen met de hulp van indicatorsoorten.
- Het ontwikkelen van toekomstscenario's via workshops waarin klimaatscenario's gezamenlijk worden opgesteld.
Projectleider: Mélissa Palos Ladeiro (URCA) - Directeur van UMR-I 02 SEBIO INERIS-URCA-ULHN - Milieustress en biomonitoring van aquatische milieus.
Consortium
Het ORION-project brengt 6 operators en 9 partners samen, waaronder universiteiten, onderzoekslaboratoria en waterbeheerders in Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen, die multidisciplinair samenwerken op het gebied van biologie, microbiologie, parasitologie, ecologie, ecotoxicologie, chemie en modellering. Samen werken operators en partners aan de bescherming van aquatische milieus en de bewustmaking van het publiek over de risico’s van vervuiling.
Operators
Partners