ORION | Methodologie

Het ORION-project ontwikkelt innovatieve instrumenten om de waterkwaliteit te monitoren en te beschermen. Dit draagt bij aan het duurzaam beheer van aquatische ecosystemen en de bescherming van ons milieu. Om deze doelen te bereiken, is het ORION-project georganiseerd in 6 werkmodules (work packages - WP).  

  • WP1: Bestuur en beheer

Deze module zorgt voor een vlotte uitvoering van het project en bewaakt de voortgang. Ze coördineert de acties en resultaten, met URCA als leidende partner. Daarnaast wordt een stuurgroep (COPIL) opgericht om de administratieve en financiële aspecten van het project te beheren.

  • WP2: Ruimtelijke en temporele drukdynamiek

Deze module modelleert de concentratiedynamiek van chemische verontreinigingen in het oppervlaktewater van de Maas. De resultaten helpen bij het diagnosticeren en duurzaam beheren van grensoverschrijdende wateren. Daarnaast wordt een nieuwe bioaccumulatiemodule (Eco2BioAcc) ontwikkeld om de ophoping van verontreinigingen in organismen te simuleren.

  • WP3: Microbiologische karakterisering van waterlichamen

Deze module ontwikkelt een hulpmiddel om de microbiologische kwaliteit van grensoverschrijdende wateren te verbeteren. Weekdieren worden ingezet als biologische sensoren om micro-organismen te concentreren. De verzamelde gegevens helpen bij het in kaart brengen van microbiologische druk en valideren het gebruik van weekdieren als diagnostisch instrument.

  • WP4: Beoordeling van ecotoxicologische risico’s

In deze module worden ecotoxicologische risico’s geëvalueerd aan de hand van indicatorsoorten die in het Maaswater worden blootgesteld. We meten de effecten van verontreinigende stoffen op de gezondheid van organismen en gebruiken modellen om de bioaccumulatieprocessen te voorspellen. 

  • WP5: Milieudiagnose in reële of aangetaste situaties

Deze module ontwikkelt toekomstscenario's om de impact van drukvermindering en klimaatverandering te beoordelen. De resultaten worden gebruikt om grensoverschrijdende kaarten van de waterkwaliteit op te stellen en om duurzame beheerstrategieën te optimaliseren. 

  • WP6: Productie, communicatie en verspreiding van informatie

Deze module zorgt voor de verspreiding van onderzoeksresultaten naar waterbeheerders, studenten en het brede publiek. Via verschillende communicatiekanalen, zoals sociale netwerken, websites en conferenties, wordt het bewustzijn over de waterkwaliteit van de Maas vergroot.